Esti casatorit/a de 20 de ani si sotul/sotia a calcat stramb…iti datoreaza despagubiri toata viata!

despagubiri divort detectivEsti casatorit/a de 20 de ani si sotul/sotia a calcat stramb…iti datoreaza despagubiri toata viata!

Actualul Cod civil introduce dreptul la despagubiri de care beneficiaza sotul nevinovat, care a fost prejudiciat prin divort, spre deosebire de vechiul Cod al familiei care nu oferea posibilitatea sotului nevinovat sa solicite celuilalt sot o reparare a prejudiciului provocat prin desfacerea casatoriei.

Dreptul la despagubiri are un rol atat preventiv, cat si sanctionatoriu in ceea ce priveste comportamentele neglijente si daunatoare ale sotilor, care in final duc la destramarea relatiilor de casatorie.

Despagubirile care se pot solicita in acest temei se acorda separat fata de alte drepturi patrimoniale care pot fi solicitate de sotul interesat in cazul divortului, cum ar fi posibilitatea de a cere partajarea bunurilor comune, dreptul la anularea actelor incheiate in frauda celuilalt sot ori dreptul la pensie de intretinere (care poate apartine, dupa caz, sotului divortat sau copilului minor).

Dreptul la despagubiri este precizat de art. 388 C. civ. ca acel drept distinct de dreptul la prestatia compensatorie prevazut la art. 390, prin care “sotul nevinovat, care sufera un prejudiciu prin desfacerea casatoriei, poate cere sotului vinovat sa il despagubeasca”, fiind inspirat din legislatia franceza, mai precis dintr-o varianta mai veche a actualului art. 266 din Codul civil francez.

Prestatia compensatorie la care se refera articolul citat are o sfera de aplicare practica destul de redusa. Ea are scopul repararii dezechilibrului semnificativ pe care divortul il determina in conditiile de viata ale unuia dintre soti, dar se aplica numai in situatia in care casatoria a durat cel putin 20 de ani.

Prejudiciul suferit trebuie dovedit, dovada putându-se realiza cu orice mijloc de probă. Poate fi reparat atât prejudiciul material, cât și cel moral. Poate constitui prejudiciu moral trauma emoțională suferită de soțul inocent ca urmare a schimbării statutului, a neplăcerilor create de lupta pentru custodia copilului, starea de singurătate în care se găsește soțul după o căsătorie de lungă durată, pierderea parohiei de preot, afectarea imaginii unui om politic în plină campanie electorală. Poate constitui prejudiciu material pierderea unui contract pe care un soț nu l-a mai putut încheia din cauza divorțului, orice pagubă materială suferită de unul dintre soți ca urmare a pierderii statutului de persoană căsătorită (ex: în cazul unei cereri de creditare, statutul de persoană căsătorită generează un punctaj mai mare în evaluarea solicitantului).

Avocat Colaborator: Albu Tudor